Skip to main content

Kuidas saada häkkeriks (Hacker-HOWTO)

Lugedes Eric S. Raymondi aastate jooksul täiendatavat kirjatükki „Kuidas saada häkkeriks?“ avastasin ennast korduvalt mõttelt, et häkkerid kujutavad endast küll kindlat sotsiaalset gruppi ühiskonnas, kuid häkkerluse põhihoiakud on üle kantavad igasugu inimtegevusele.  Häkkerlusest rääkides ei saa me piirduda vaid erinevate tehnoloogiate valdamise kunstiga ja vastandumisega süsteemile. Häkkeriks saamise ja olemise kriteeriumiks on hoopiski käesoleval infoajastul inimese eetika ja tema motiivid.

Häkkerid ise peavad neid tegelasi, kellele pakub lõbu arvutitesse sissemurdmine ja erinevat süsteemide kahjustamine „kräkkeriteks“. Autor ütleb tabavalt, et arvuti turvasüsteemide muukimise oskus ei tee veel kellestki häkkerit, nagu autoärandamise oskus ei tee inimesest autoinseneri. Pärishäkkerid peavad kräkkereid laiskadeks, vastutustundetuteks ja mitte eriti taibukateks, teisisõnu häkkerid teevad asju, kräkkerid lõhuvad neid.
Häkkerite puhul on küll oluline infotehnoloogilised teadmised ja oskused, aga põhirõhk on  oma tegevustesse suhtumisel ja hoiakutel. Nii nagu nähtub Raymondi kirjatükistki, naudib häkker enda proovile panekut, ta tahab lahendada probleemi ära ühe korraga, ta tunneb oma tegevusest rõõmu ning igavus ja nüri rutiin on tema jaoks kurjast jne. Eelkõige on nad intelligentsed, pühendunud ja kompetentsed. Nad ei pooseta ega püüa näida häkkeritena, vaid nad on seda.

Tehnilistele teadmistele ja oskustele lisaks on häkkeri puhul väga oluline mõista ja samastuda häkkerikultuuri sihtide ja väärtustega, ehk määrav on sinu enda suhtumine. Häkkeritele on omane pühendumus selle vastu, mida nad teevad ja loovad, see ei ole pelgalt hobi asjaarmastajalikkuse mõttes. Häkkeri staatus tuleb teiste häkkerite poolt välja teenida, ehk häkkeriks saad sa pidada ennast siis, kui mõni hästituntud häkker on sind kunagi häkkeriks nimetanud.

Häkkerlus on inimese vaba eneseväljendus ja elustiil, mille iseärasus seisneb selles, et ollakse pühendunud huvitavale tegevusele. Enamusel meist on ettekujutus häkkerist, kui müstilistest arvuti spetsialistist, kes oskab oma laiapõhjalisi teadmisi ära kasutades saata korda tavainimese jaoks müstilisi asju arvusüsteemidega. Just sedasi portreteeris Stieg Larsson ühte peategelast oma raamatus „Lohetätoveeringuga tüdruk“ (2005): „Lisbeth Salander tundis erakordselt hästi bürokraatlikke arhiive ja ta oskas leida õigeid andmeid kõige kahtlasemate inimeste kohta. Ennekõike oli tal võime pugeda uuritava inimese naha vahele. Kui on vaja mingit kõntsa välja kaevata, siis tuvastas ta selle nii täpselt nagu programmeeritud tiibrakett“.

Ma nõustun täielikult autoriga, kui ta võrdleb häkkerit ja sportlast. Ka sportlase puhul võib öelda, et üksnes oskused ja füüsiline võimekus ei tee sinust veel olümpiavõitjat. Selle tiitli saavutamiseks on vaja lisaks palju teisi omadusi, mh täielikku pühendumist, emotsionaalset häälestatust ja pingutust võidu nimel viisil „kasvõi veri ninast välja“. Pühendumus ja kirg selle tegevuse vastu pluss oskused ja kompetents koostoimes on need, mis viivad sind sihile. Oskus jätta kõrvale kõik ebaoluline, mitte rööprähelda mitme tegevuse vahel ja püüda olla mees nagu orkester (ehk olla kõiges keskpärane, kuid mitte milleski lõpuni kompetentne), ja pühenduda sellele ainsale ja olulisele, ongi minu nägemuses häkkeri olemuse ja saavutuste võti.


Comments

Popular posts from this blog

Teistmoodi IT

Sain selle nädala teemast täpsemalt teada palju riistvara ja tarkvara võimalusi, millest olin küll kuulnud, aga polnud sügavamalt uurinud. Minu meelest  olulisemad neist  on  erinevate lülitite võimalus raske puudega inimeste abistamiseks. Muljetavaldav on võimalus käsitseda klaviatuuri ilma käte tööta. Esiteks see, et klaviatuuri kasutamine on viidud lülituste põhimõttele ja lisaks veel, et see lülitamine on ka veel erinevate võimalustega ilma käteta kättesaadavaks tehtud. Ning veel, et seda on arendatud juba 1960-ndatel. Seega on kogu arvutite arenduse ajal toimunud ka nende kasutamise võimaluste otsimine puuetega inimestele. Mitte see pole tagantjärele arenenud IT osa. Seega lülitite kasutamine koos ekraanil oleva klaviatuuri tuvastajaga.  Erinevatel lülitustel on klaviatuuril erinevate tähendustega. Aga see lülitamine on viidud õhu liikumisele põhinevaks. St et lülitus saadakse puhumise teel. Puhumise teel saadud õhu liikumine suunatakse lülitisse puhumistoru kaudu. Järeliku

2 erinevat nähtust Interneti varasemast ajaloost

Fax Inimeste omavaheline suhtlus on peamine teabeallikas, mis tähendab, et seda võib nimetada arengumootori üheks oluliseks komponendiks. Faksi ajalugu algab 19. sajandist. Raske on uskuda, et esimene faks saadeti juba 1843. aastal. Esimene, kellel õnnestus faksiaparaadi patent esitada, oli Alexander Bain, kes tegi selle 1883. aastal (33 aastat varem kui telefoni patent).Itaalia Giovanni Caselli oli esimese kaubandusliku faksisüsteemi (1865) looja, mis ühendas Pariisi Lyoniga. Faksi viimistlemine optilise skanneriga ja juhtmeteenuse avamine ajalehtedele 1902. aastal kuulub saksa leiutajale Arthur Kornile.                                  Fakside ajaloos mängis kõige olulisemat rolli andmeedastusstandardite vastuvõtmine. 1. rühma standardi vastuvõtmisega 1966. aastal lihtsustati oluliselt erinevate ettevõtete toodetud fakside ühilduvust. Fakside edastamine oli aeglane ja ühe lehe adressaadile saatmiseks kulus 4-6 minutit. Kõikide faksiaparaatide tootjad on h

EESTI INFOÜHISKONNA ARENGUKAVA 2020 lühiülevaade

Lugedes EESTI INFOÜHISKONNA ARENGUKAVA 2020 artikli,mis oli koostatud Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi poolt olin täiesti nõus  autoriga järgimses teemal: " Eesti e-valitsuse areng, eriti avaliku sektori e-teenuste väljatöötamine ning nende kasutuselevõtt kodanike ja ettevõtjate poolt, on olnud märkimisväärne. Eesti on maailmas ainulaadne elektroonse ID kasutuse, sealhulgas e-hääletuse praktika ja populaarsuse poolest.19 Tänu elektroonsele autentimisele ja digitaalsele allkirjastamisele on asjaajamine võimalik muuta peaaegu paberivabaks, tehes nii paljud igapäeva toimingud paindlikumaks ja kiiremaks." Antud lahendus aitab meil effektiivsemalt ja kiiremini  lahendada oma  töö ja eraelu vajadusi. Inimene ei pea raiskama aega paberite majandusele vaid  pühendub tähtsamtele asjade tegemisele. Tänu digitaalsele allkirjale saab kiirelt ja mugavalt  luua ettevõtte, registreerida lapsesünd või ajada oma rahaasjad otse kodust. Lisaks diditaliseerumine üldmõtt